Песен за човека

23 юли 2005, 23:54 ч  •  Уеб дизайн и програмиране  •  коментари: 7

Днес мисля да попиша малко за човешките неща и по-точно за човешката борба и стремежи (малко или повече в контекста на уеб дизайна). Сетих се за стихотворението Песен за човека на Никола Вапцаров и си го харесах за мото.

Ние спориме
двама със дама
на тема:
"Човекът във новото време".
А дамата сопната, знаете -
тропа, нервира се,
даже проплаква.
Залива ме с кални потоци
от ропот
и град от словесна
атака.
- Почакайте - казвам, - почакайте,
нека... -
Но тя ме прекъсва сърдито:
- Ах, моля, запрете!
Аз мразя човека.
Не струва той вашта защита.
(пълният текст на стихотворението тук)

Вчера сутринта попаднах на ето тази страница от блога на Георги Варзоновцев, в която Виктор Любенов - един от слепите българи, които активно използват интернет - споделя впечатленията си от един нов уеб сайт, който обаче е недостъпен за незрящите потребители. Чел съм на много места как трябва да се правят сайтове, че да са максимално достъпни, стремил съм се да спазвам препоръките, но никога не съм знаел аджеба дали правя нещата както трябва и дали препоръките са толкова резонни, колкото претендират. Затова издирих сайта на Виктор и си позволих да се свържа с него с директната молба да посети личния ми сайт и още един, правен от мен, и да каже дали се оправя в тях. Човекът ми отговори още на обяд и каза, че всичко е ОК. Зарадвах се много, не толкова защото съм постигнал нещо, ами защото видях, че от цялата тая работа с изграждането на сайтове по стандартите (нещо, за което толкова много се спори дали има нужда, смисъл, рентабилност и прочие) има полза и това не е някаква химера или лека мъгла из въздуха. От сайта на Виктор разбрах как той и хората като него всъщност полагат усилия за това да не остават изолирани от света, стремят се към знание, независимо, че за нас четенето "без монитор" е невъзможно нещо. Е, те правят така, че да не е невъзможно.

Вечерта пък, докато търсех нещо съвсем друго, случайно попаднах на страница, озаглавена How a blind person will "see" your Web page – audio comparison of inaccessible and accessible Web pages. На нея има записи на екранен четец, който прочита на глас съдържанието на две интернет страници. На външен вид те изглеждат абсолютно еднакво, но иначе едната е семантично правилна и отговаря на стандартите, а другата не, т.е. визуалното оформление е базирано на таблици. Е, свалете си поне двата съкратени варианта (за Windows Media Player, защото звукът е по-чист) и ще ви стане ясно за какво става дума на практика. Аз лично останах изумен как може една страница, която за едни потребители да е напълно "нормална" за прочитане, за други да е просто мъчение. Слепите потребители се борят достатъчно, че да могат що-годе да ползват компютрите и интернет. Трябва ли да захвърляме техните усилия в шеста глуха, питам аз?

Другото нещо, което ще споделя с вас, е просто един линк - невероятна човешка история за борбата и отстояването на едно кредо, която прочетох броени минути преди да започна да пиша. Страницата е от блога на Григор Гачев. Life is stranger than fiction...

Коментари

Можеш да следиш коментарите към този сайт и чрез RSS.

Ади gravatar

Ади  •  28 юли 2005, 00:57 ч

Здрасти!
Както преди ден обещах на Димо, изчетох много внимателно всички писаници из тази страница, но това тук (Песен за човека в комбинация с историята за Сали и разсъжденията по темата колко са важни малките неща в отношенията с хората) ме впечатли най-силно. Даже не, разчувства ме! Защото, каквото и да си говорим, съм си малко (?!?) момиченце с нежна душа, което харесва истории за нечовешки героизъм в екстремни условия. Които доказват какво можем ние, човеците. Безкрайната ми вяра в човека често ме разочарова, разбира се. Но пък красивите постъпки от страна на този и онзи ме мотивират да не изневерявам на идеализма си. Стига толкоз, че стана много лигаво!
Само още нещо - продължавайте да вярвате в чудеса!!! Такива се случват, честна дума! Стига да се стремиш към тях и да не се отказваш от тях, каквото и да се случва. Защото хубавите неща са скъпи. Дори и ако цената не е изписана с цифри на цветно картонче :)

Антон Мицев gravatar

Антон Мицев  •  05 август 2005, 15:06 ч

Здрасти.
Както започва всяка случка на случайно запознанство "Днес търсех нещо съвсем друго....". Всъщност не е точно така. Трябваше да убя няколко часа сутрешно време, докато чаках една колежка с която трябваше да работя. Но всичко с времето си. Първо за запознанството. Изключително ми е приятно, че днес научих доста нови неща, благодарение на сайта на Димо. Името ми е Антон и съм докторант в ХТИ. В момента съм в Германия.
Та докато търсех превод на "Песен за човека" на някакъв по достъпен за немските ми колеги език от нашия, попаднах на този сайт. Оттук стана нещо много интересно. Всъщност се случиха доста малки и интересни неща, които се настаниха (надявам се трайно) в душицата ми. Ще споделя набързо само по очевидните (но от опит знам, че обикновено най-важното не може да се хване на пръв поглед)...
Та днес видях за пръв път тази странна дума "БЛОГ". Не знам какво означава, но мисля, че започнах да добивам представа. И ми харесва :) После се зачетох в сайта на Виктор Любенов и се сетих за една песничка на Аеросмит, в която Стив Тейлър припяваше "A blind men, who told me how to see..." И май наистина се оказа, че е така. Никога досега не се бях замислял, че незрящите хора също имат нужда от интернет. И не само това. Хич не ми беше идвало на идея, че такова нещо е направено и развито и т.н. и т.н. После в една от препратките се запознах и с историйката на г-н Любенов и znam.bg и т.н....
Та с две думи исках да ви помоля да ми разкажете нещо за новата дума в моя речник и да ви благодаря, че имах честта да попадна в този и други като този сайтове (сега се сетих и за историйката за Сали)
Какво да кажа? Мисля, че наистина "Life is stranger than fiction..." и винаги се радвам, когато попадна на хора, които също мислят така.
Надявам се нямате нищо против, че споделих този сайт с някои мои много близки хора.

Димо gravatar

Димо  •  05 август 2005, 15:37 ч

Здравей, Антоне!
Искам да ти благодаря за дългия коментар, често казано е доста въздействащ, поне на мен :)
Превод на "Песен за човека" на английски можеш да прочетеш тук:
http://slovo.bg/old/f/en/vaptsarov/songofmn.htm
По отношение на думата blog, тя е съкращение на "web log" или "интернет дневник". Човек може да използва блога си като своего рода трибуна, за да споделя със света разни неща - лични или по определена тема. Ако искаш, хвърли един поглед и тук, това е българският сайт, на който всеки може да си направи блог безплатно:
http://bglog.net
А пък най-известният сайт в света, предлагащ безплатно създаване на блог, е притежаван от Google:
http://www.blogger.com
Поздрави!
Димо

Антон Мицев gravatar

Антон Мицев  •  05 август 2005, 16:50 ч

Здрасти пак, Димо,
Благодаря ти за изчерпателния и бърз отговор, както и за "Песен за човека" на английски. Днес може нищо да не свърших по научната си работа, но мисля, че не си изгубих времето и направих малка, но важна и интересна стъпка в личен план. Предполагам, че скоро и аз ще мога да се похваля с блог, защото идеята наистина ми допада. Естествено ще бъда радостен, първият ми гост да е човекът, който ми отвори очите по темата.
Благодаря още веднъж и най-сърдечни поздрави от Германия (надявам се скоро и от БГ :)))

Виктор gravatar

Виктор  •  18 март 2006, 17:50 ч

Е, здравейте момчета, рекох да си напиша името в Гугъл, та прочетох какво сте писали за мен.
Много сте симпатични, благодаря за подкрепата и за това, че вече знаете, че да се спазват стандарти на уеб-строителство е хубаво нещо.

Викторио Тодоров gravatar

Викторио Тодоров  •  16 април 2007, 15:18 ч

E, 3дравеите как сте мом4ета и моми4ета :) аз с'м нов ако има някои сега тук моля ви да намерите С.Р. за Зимни Вечери , Дамата с ренгеновите очи, Песен за човека, Крадеца на праскови Моля Ви :)) ПРИЯТНО МИ БЕШЕ МЕРСИ :)))

venci gravatar

venci  •  18 април 2007, 19:33 ч

nqkoi ima li razrabotena tema za -dialogat za choveshkata sashnost v stihotvorenieto Pesen za choveka

сайтът е обновен на

(cc) dimodi web.

dimodi web : уебсайт на Димо Димов